امروز با معرفي يکي از رشته هاي دانشگاهي بنام " رشته مکانيک " همراه با بررسي گرايش ها ? بازار کار و آينده شغلي سعي داريم دايره اطلاعات شما را وسيع تر و انتخاب شما را آگاهانه تر کنيم! هدف ما انتخاب رشته صحيح و موفقيت شماست .
- از رشته دانشگاهي ” مهندسي مکانيک ” چه مي دانيد ؟
هدف:
در حقيقت رشته مکانيک بخشي از علم فيزيک است که با استفاده از مفاهيم پايه علم فيزيک و به تبع آن رياضي به بررسي حرکت اجسام و نيروهاي وارد بر آنها مي پردازد و ميکوشد تا با توجه به نتايج بررسي هاي خود ، طرحي نو در زمينه فن شناسي و صنعت ارائه دهد و در راه پيشرفت انسان گامي به جلو بردارد . به عبارت ديگر رشته مکانيک، رشته پياده کننده علم فيزيک است چون براي مثال بررسي حرکت خودرو و عوامل موثر بر روي آن برعهده فيزيک است. اما اين که چگونه حرکت آن تنظيم گردد بر عهده مکانيک مي باشد .
دکتر آريا الستي استاد مهندسي مکانيک دانشگاه صنعتي شريف در معرفي اين علم ميگويد : علم مکانيک به تحليل حرکت و عوامل ايجاد کننده حرکت مانند نيروها و گشتاورها و شکل حرکت مي پردازد. اما مهندسي مکانيک تا حدودي با علم مکانيک تفاوت دارد چرا که يک مهندس مکانيک علاوه بر علم مکانيک بايد بسياري از علوم ديگر را ياد گرفته و بعضي از هنرها را نيز کسب کند. شايد بتوان گفت که رشته مهندسي مکانيک ، رشته تحليل و طراحي سيستم هاي ديناميکي و استاتيکي است.
دکتر محمد دورعلي يکي ديگر از اساتيد مهندسي مکانيک دانشگاه صنعتي شريف نيز در معرفي اين رشته ميگويد : رشته مهندسي مکانيک را شايد بتوان از نقطه نظر تنوع موضوعات تحت پوشش، جامع ترين رشته مهندسي به شمار آورد. چون رشته مهندسي مکانيک در برگيرنده تمامي علوم و فنوني است که با توليد ، تبديل و استفاده از انرژي، ايجاد و تبديل حرکت و انجام کار، توليد و ساخت قطعات و ماشين آلات و به کارگيري مواد مختلف در ساخت آنها و همچنين طراحي و کنترل سيستم هاي مکانيکي، حرارتي و سيالاتي مرتبط مي باشد .
به عبارت ديگر محاسبات فني، مدلسازي و شبيه سازي ، طراحي و تهيه نقشه ها ، تدوين روش ساخت ، توليد و آزمايش تمامي ماشين آلات و تاسيسات موجود در دنيا ، با تکيه بر توانايي هاي مهندسان مکانيک انجام مي گيرد .
گرايشهاي مقطع ليسانس :
در مقطع طراحي جامدات ، حرارت و سيالات، ساخت و توليد ? رشته مهندسي مکانيک داراي سه گرايش ليسانس مي باشد که البته دانشگاه صنعتي شريف داراي گرايشهاي ديگري نيز هست .
در شروع آموزش مهندسي در ايران ناميده مي شد. » الکترومکانيک « ، مهندسي مکانيک با برق يکي بود و اما اين دو رشته حدود 40 سال پيش از هم جدا شدند و به مرور رشته هاي ديگري مانند مهندسي شيمي و مواد نيز از مهندسي مکانيک جدا شد و مهندسي مکانيک به عنوان رشته مهندسي مکانيک عمومي ارائه گرديد. ولي با پيشرفت صنعت و نياز صنايع به تخصصهاي مختلف در اين زمينه، از مهندسي مکانيک بيرون آمد و » ساخت و توليد « و بعد از آن » حرارت و سيالات « و » طراحي جامدات « عمومي دو گرايش بالاخره بايد به مهندسي دريا اشاره کرد که هنوز در دانشگاه صنعتي شريف به عنوان يکي از گرايشهاي مهندسي مکانيک ارايه ميشود. ما در اينجا به معرفي اجمالي هر يک از گرايشهاي فوق ميپردازيم .
الف – گرايش مکانيک در طراحي جامدات
هدف تربيت آزمايشگاهي متخصصاني است که بتوانند در مراکز توليد و کارخانه ها اجزاء و مکانيزم ماشين آلات مختلف را طراحي کنند. دروس اين دوره شامل دروس نظري، آزمايشگاهي، کارگاه و پروژه و کارآموزي است. فارغالتحصيلان مي توانند در کارخانجات مختلف نظير خودروسازي ، صنايع نفت، ذوب فات و صنايع غذايي و غيره مشغول شوند و براي اين دوره امکان ادامه تحصيل تا سطح کارشناسي ارشد و دکتري در داخل يا خارج از کشور وجود دارد. موفقيت داوطلبان به آگاهي آنها در دروس جبر و مثلثات، هندسه ، فيزيک و مکانيک همچنين آشنايي و تسلط آنان به زبان خارجي بستگي فراوان دارد. از جمله دروس اين دوره مي توان دروس مقاومت مصالح، طراحي و ديناميک را نام برد. در اين رشته زمينه اشتغال و بازارکار خوب وجود دارد و مطالب ارائه شده در طول تحصيل براي دانشجويان محسوس و قابل لمس است .
ب – گرايش مکانيک در حرارت و سيالات
اين رشته در به کاربردن علوم و تکنولوژي مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سيستمهايي که اساس کار آنها مبتني بر تبديل انرژي ، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارآيي لازم را مي دهد و آنها را جهت فعاليت در صنايع مختلف مکانيک در رشته حرارت و سيالات (نظير مولدهاي حرارتي، انتقال سيال نيروگاههاي آبي، موتورهاي احتراقي و …) آماده مي سازد. فارغالتحصيلان اين دوره قادر به طراحي و محاسبه اجزا و سيستمها در بخشهاي عمده اي از صنايع نظير صنايع خودروسازي ، نيروگاههاي حرارتي و آبي، صنايع غذايي، نفت، ذوب فات و غيره هستند . فارغ التحصيلان اين دوره مي توانند تا مقطع کارشناسي ارشد و دکتري در داخل يا خارج از کشور ادامه تحصيل دهند. داوطلبان اين رشته بايد در دروس رياضي و فيزيک تسلط داشته و با يک زبان خارجي آشنا باشند. دروس اين رشته شامل مطالبي در زمينه هاي حرارت و سيالات ، مي باشد .
نظر دانشجويان: با توجه به اينکه اصولا تحصيلات دانشگاهي به خصوص در زمينه هاي مهندسي نياز صد در صد به علاقه مندي داوطلب دارد، بنابراين عدم داشتن علاقه و همچنين عدم تقويت دروس اساسي و پايه اي در بخش مکانيک مانند رياضي، فيزيک – مکانيک ، شيمي ، رسم فني (تجسم بالا داشتن) و هوش نسبتا خوب و عدم روحيه تجزيه و تحليل در مسائل باعث دلسردي و از دست دادن انگيزه تحصيل و رکورد شديد در تحصيلات خواهد شد .
ج – گرايش مکانيک در ساخت و توليد
هدف تربيت کارشناساني است که با به کاربردن تکنولوژي مربوط به ابزارسازي، ريخته گري ، جوشکاري، فرم دادن فات، طرح کارگاه يا کارخانه هاي توليدي آماده کار در زمينه ساخت و توليد ماشين آلات صنايع کشاورزي ، نظامي، ماشين سازي، ابزارسازي ، خودروسازي و … باشند. فارغ التحصيلان اين دوره قادر خواهند بود در صنايعي مانند ماشين سازي، ابزارسازي، خودروسازي ، صنايع کشاورزي، صنايع هوايي و تسليحاتي به ساخت و توليدي ماشين آلات، طراحي کارگاه و يا کارخانه توليدي بپردازند و نظارت و بهره برداري و اجراي صحيح طرحها را عهده دار شوند. داوطلبان اين رشته بايد در دروس رياضي، فيزيک و مکانيک از آگاهي کافي برخوردار باشند. دروس اين دروه شامل مطالبي در مورد نحوه توليد، طراحي قالبهاي پرس، طراحي قيد و بندها، کار و برنامه ريزي با ماشينهاي اتوماتيک، اصول کلي و نحوه کار با ماشينهاي دستي و تعمير و نصب تمام سرويسهاي صنعتي مي باشد و درصد نسبتا بالايي از آنها به صورت عملي ارائه مي گردد. داوطلب بايد سالم باشد تا بتواند کارهاي کارگاهي را به خوبي انجام دهد و استعداد کارهاي فني را داشته باشد. با توجه به خودکفايي صنايع کشور اين رشته داراي بازار کار خوبي است .
آينده شغلي ، بازارکار، درآمد :
در حال حاضر دانشجوي توانمند مهندسي مکانيک پس از فارغ التحصيلي مشکل کاريابي ندارد چرا که به گفته دکتر دورعلي توسعه سخت افزاري و رشد مسايل مهندسي ، گرايش به سمت توليد داخل و ايجاد تکنولوژي توليد تجهيزات و وسايل در داخل کشور و روي آوردن به خدمات مهندسي در داخل کشور به علت محدوديت هاي ارزي و کاهش درآمدهاي نفتي، باعث رشد چشمگير بازارکار مهندسان مکانيک در ايران شده است .
دکتر دورعلي در ادامه مي گويد : يک مهندس مکانيک در حال حاضر در زمينه هاي مختلفي فعاليت مي کند که از جمله آنها مي توان به موارد زير اشاره کرد :
- طراحي و ساخت تمامي ماشين آلات و قطعات آنها، اعم از ماشين آلات توليدي تمامي صنايع، لوازم خانگي و تجهيزات پزشکي
- طراحي و ساخت تجهيزات مکانيکي نيروگاههاي فسيلي، اتمي ، خورشيدي ، بادي و آبي
- طراحي و ساخت تجهيزات و سيستم هاي انتقال و تصفيه آب، سيستم هاي مکانيکي و کنترلي
- پالايشگاهها و کارخانجات شيميايي
- طراحي و ساخت تاسيسات حرارتي و برودتي ساختمانها و اماکن، بالابرها و آسانسورها و سيستم هاي حمل و نقل
- ساخت ماشين آلات تغليظ و بازيافت مواد مثل کارخانجات قند، کاغذسازي ، سيمان ، نساجي ، نمک و کنسانتره
- طراحي و ساخت وسايل و تجهيزات حمل و نقل زميني، دريايي و هوايي
- ساخت تجهيزات دفاعي مانند تانک، راکت، اژدر و پلهاي متحرک
- ساخت روبات ها ، بازوهاي مکانيکي و سيستم هاي توليد
در ضمن يک مهندس مکانيک مي تواند به عنوان کارشناس و مشاور فني در بانکها ، شرکتهاي سرمايه گذاري و بيمه و شرکتهاي بازرسي و نظارت امور بين المللي فعاليت بکند .
دکتر الستي نيز در اين زمينه مي گويد : در همه جاي دنيا يک فارغ التحصيل مهندسي مکانيک مثل يک موم خام است که دانش کافي دارد و در هر زمينه اي که کار کند مي تواند در آن زمينه متخصص بشود . براي مثال مي تواند در تحليل و طراحي خودرو، در طراحي و ساخت ماشين هاي ابزار و حتي در تدوين و توليد برنامه هاي کامپيوتري فعاليت بکند. يعني رشته مکانيک زمينه کار و زمينه انتخاب بسيار گسترده اي را در مقابل فارغ التحصيلان اين رشته قرار ميدهد .
دکتر قرشي نيز در مورد فرصت هاي شغلي، گرايش مهندسي دريا ميگويد : بدون شک چون مهندسي دريا نسبت به گرايشهاي ديگر رشته مکانيک تخصصي تر است، فرصتهاي شغلي آن نيز محدودتر مي باشد اما با اين وجود فارغ التحصيلان اين گرايش ميتوانند در کارخانه هاي کشتي سازي کشور مثل کارخانه کشتي سازي « در خليج » اروندان « در شمال و » نکا « در بوشهر ، کارخانه » صدرا فارس مشغول به کار گردند و يا در سازمان بنادر و کشتي راني وظيفه ساخت سکوهاي شناور را بر عهده بگيرند .
توانايي هاي مورد نياز و قابل توصيه :
رياضي دان بزرگ سوئيسي، بيانگر ارتباط » لئونارد اولر « مکانيک بهشت رياضيات است. اين جمله زيبا از تنگاتنگ رياضيات با مکانيک است. در واقع مهندسي مکانيک بخصوص در گرايش حرارت و سيالات از مباحث و مسايل رياضي بسيار استفاده ميکند. از سوي ديگر همانطور که پيش از اين گفتيم مکانيک بخشي از علم فيزيک است و حتي دانش آموزان دوره متوسطه نيز با علم مکانيک در کتاب فيزيک خود آشنا ميشوند و اين علم بخصوص در گرايش طراحي جامدات اهميت بسياري دارد. به همين دليل دانشجوي مهندسي مکانيک بايد در دو درس رياضي و فيزيک قوي بوده و همچنين از هوش، استعداد و قدرت تجسم خوبي برخوردار باشد . فعاليت در رشته مهندسي مکانيک بسيار متنوع است و در نتيجه هم دانشجوي علاقه مند به کارهاي تئوريک مي تواند جذب اين رشته شده و در بخش هاي نظري و تئوري فعاليت کند و هم دانشجوي خلاق و علاقه مند به طراحي و ساخت وسايل و دستگاههاي مختلف مي تواند اين رشته را انتخاب نمايد. اما بدون شک يک مهندس مکانيک موفق کسي است که به ياري دو بال علم و عمل پيشرفت کند. به همين خاطر من در دانشگاه ، دانشجويان را تشويق مي کنم که پروژه هاي تحقيقاتيشان تلفيقي از کار تئوريک و عملي باشد. دانشجوي اين رشته بايد از نظر جسمي آمادگي کار در محيطهاي پرجمعيت و کارخانجات دور از شهر را داشته باشد .
وضعيت ادامه تحصيل در مقاطع بالاتر :
امکان ادامه تحصيل در مقاطع کارشناسي ارشد و دکتراي تخصصي ميسر مي باشد. در دوره کارشناسي ارشد 30 واحد و در دوره دکترا 44 واحد درسي ارايه مي گردد .
رشته هاي مشابه و نزديک به اين رشته : رشته مهندسي مکانيک به عنوان جامع ترين رشته مهندسي داراي دروس مشترک با اغلب رشته هاي مهندسي ديگر نظير مهندسي دريا ، مهندسي شيمي، مهندسي هوا فضا و … مي باشد .
مصاحبه با دانشجوي مشغول به تحصيل : مهندسي مکانيک جامع ترين رشته مهندسي است که در آن با اصول اساسي طراحي تمامي سيستمهاي محيط پيرامون آشنا مي شويم. دروس اين رشته غالبا کاربردي بوده و در ارتباطي تنگاتنگ با دروس رياضيات و فيزيک است. دانشجوي اين رشته بايد فردي خلاق و داراي قدرت تجسم کافي باشد تا بتواند در طراحي مکانيزمها موفق باشد .
وضعيت نياز کشور به اين رشته : دانش مکانيک دانش زندگي است . در هر مجتمع و کارگاه صنعتي نياز به فارغ التحصيلان اين رشته امري ضروري و مشهود است و با توجه به حرکتهاي صنعتي اين چندساله اخير کشور مهندسين مکانيک بيش از پيش در گرداندن چرخ صنعت دخيل شده اند و راه همواره براي رشد و ترقي آنها گشاده است .
در صورتي که نياز به کسب اطلاعات بيشتري در خصوص رشته مورد علاقه خود داريد و يا براي انتخاب رشته خود به مشاوره نياز داريد? مي توانيد هم اکنون مشاوران مجرب ما تماس بگيريد .
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي کوهبنان
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي کردکوي
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي کرمانشاه
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي کبودر آهنگ
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي کلاردشت
راهنماي جامع ثبت نام بدون کنکور دانشگاه علمي کاربردي نيشابور
مکانيک ,رشته ,مهندسي ,طراحي ,ساخت ,دروس ,مهندسي مکانيک ,رشته مهندسي ,ماشين آلات ,رشته مکانيک ,فارغ التحصيلان ,رشته مهندسي مکانيک ,امکان ادامه تحصيل ,مکانيک دانشگاه صنعتي ,مهندسي مکانيک دانشگاه